Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Sallitaanko kesäloma yrittäjälle?

Aikoinaan aloitellessani työuraani pääsin näkemään monenlaista yrittäjää ja yritystä. Sen ajan yrittäjäsukupolvelle oli ominaista pitää työvuosia meriittinään ja lomien pitämättä jättämistä kehuskelun aiheena. Onneksi ajat ovat muuttuneet!

Nykyään oman hyvinvoinnin laiminlyöminen saa vain sääliviä katseita osakseen. Elämän tahti on toisenlaista. Jokainen itsestään ja yrityksestään välittävä tietää, että yrittäjäkin tarvitsee lomaa akkujen lataamiseen. Jos johto kokee väsymisen ja joutuu pois pelistä, voi koko yrityksen tulevaisuus olla vaakalaudalla. Mutta miten yrittäjä lomailee ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa töiden puolesta?

Tässä kuusi vinkkiä, joilla pääset loman makuun hyvillä mielin:

1. Sovi ajoissa kaikkien lomat, myös omasi ja pitäkää sovituista loma-ajoista kiinni.

Ajoissa sovittuihin lomiin voidaan varautua. Lomista on tärkeä myös pitää kiinni. Yhden ihmisen loman muuttuminen viime tipassa voi sekoittaa kaikkien osalta pakan.

2. Aktivoi henkilökuntaa hyvissä ajoin ottamaan vastuuta yrityksen toiminnasta ilman jatkuvaa valvontaa.

Delegoi yrityksen rutiinien hoitaminen luottohenkilöille lomasi ajaksi – olethan kuitenkin puhelimen päässä, jos iso hätä iskee. Johtajana näytät esimerkkiä muille ja osoitat luottavasi väkeesi

3. Mieti voisiko yrityksen ovet sulkea hetkeksi

Voisiko olla järkevää sulkea koko yritys kahdeksi tai kolmeksi viikoksi? Osa sulkee koko kuukaudeksi – tällä varmistetaan 11 kuukauden tehokas toiminta.

4. Keskity vain välttämättömien asioiden hoitamiseen lomasi aikana

Oman mielenrauhan vuoksi voi olla hyvä viettää muutama minuutti älylaitteella ja sitten keskittyä loman viettoon perheen parissa. Mutta: muista estää ponnahdusikkunat tai äänimerkit viestin saapumisesta – näin et vahingossakaan keskeytä grillaamista viestin lukemiseen ja polta päivällistä.

5. Hyödynnä tehokkaasti digitaalisen taloushallinnon työkaluja, joilla saat hallinnon rullaamaan myös lomalla.

Digitaalisuus mahdollistaa asioiden hoitamisen missä vain netti toimii. Toki on sallittua käyttää viisi minuuttia laiturin nokassa yritysten asioiden hoitamiseen, jos haluat itse pitää langat koko ajan omissa käsissäsi. Onneksi lomalla ei kuitenkaan enää tarvitse viikoittain vierailla työpaikalla tarkistamassa kasvavaa laskupinoa, vaan voit tehdä laskujen hyväksymisen aika- ja paikkariippumattomasti. Jos sinulla ei tätä mahdollisuutta vielä ole, niin vielä ehdit laittamaan asian kuntoon ennen lomakauden päättymistä, katso vinkkimme blogista Tehot irti sähköisestä taloushallinnosta.

6. Nauti lomasta – samalla annat tilaa uusille ajatuksille

Meillä jokaisella on omat keinomme töistä irti pääsemiseen, osa viettää liikunnallista ja muutenkin aktiivista lomaa, osa mökkeilee, osa kiertää nähtävyyksiä tai festivaaleja ja osa vain nauttii joutenolostaan. Lomalla meidän jokaisen on mahdollista tehdä yksin tai perheen kanssa juuri sitä mitä elämässämme haluamme.

Yleensä parhaimmat ideat yrityksen kehittämiseen syntyvät saunanlauteilla rauhassa istuessa. Kun mitään ei ole pakko ajatella ja koko ajan suunnitella, saa ajatus vapaasti liitää ja koet uskomattomia ahaa-elämyksiä rennossa mielentilassa.

Kesäaikaan linnun liverrykseen herääminen on miellyttävä tapa päivän aloitukseen näin maalla asuessa – siksi niin moni suuntaa pois kaupungista loman viettoon. Ellet koskaan ole ollut kuuntelemassa yöllä laulavia lintuja luonnon helmassa, niin tee se tänä kesänä – suosittelen! Vietätpä lomasi missä vain, niin unohda suorittaminen, nauti jokaisesta päivästä satoi tai paistoi, sillä loma on aina lomaa ja sekin loppuu aina liian pian!

 

Kirjoittaja Lea Sinivaara