Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Taloushallinto on tylsää! Myyttejä kirjanpitäjän työstä

Otsikon tavoin usein ajatellaan – myös osa heistä, joita tapaan vapaa-ajallani. Miksi kirjanpitäjää tai taloushallinnon asiantuntijaa pidetään tylsänä vain numeroiden parissa näpertelijänä, joka ei saa sanaa suustaan? Pöh! Tapaan tuon tuostakin talousalan huippuammattilaisia, jotka ovat huumorintajuisia, iloisia ja varsin ulospäin suuntautuneita sosiaalisia persoonia.

Kaikki tapaamani ihmiset eivät tiedä ammattiani, eikä se usein tule puheeksikaan lasten harrastuksissa, koulun yhteisissä kokoontumisissa tai päiväkodin palavereissa. Olen talousalalla työkokemusta kerännyt ammattilainen. Kun ammatit otetaan puheeksi, saatetaan sanoa: ”Enhän minä sitä tarkoittanut”, jos juuri oli ollut puhetta talousalan ihmisten ei niin kovin hyvistä ominaisuuksista. Ajattelen: ”Eipä se minua haittaa, mitä sinä ajattelet, minä ajattelen toisin.”

TUTUSTU TALOUSHALLINNON PALVELUUMME

4 yleistä myyttiä ja toisenlainen todellisuus

1. Kirjanpitäjät puurtavat yksin pölyisten mappien takana!

Miten silti kuulen kahvihuoneen oven avattuani iloista puheen sorinaa ja naurun remakkaa. Ei voi olla totta! Olenhan töissä tilitoimistossa… Joku kiljaisi: ”Jes!” Arvasinkin .. se Joku ratkaisi ongelman – siis oli jälleen saanut työstään kiitoksen, ihan vain tekemällä oman alansa työtä, jota tekemättä ei osaisi olla. Ilo on kiva jakaa työkaverille. Into tarttuu omaankin tekemiseen.

2. Päivämäärät ja deadlinet ahdistavat!

Niitä riittää, kun talousalasta puhutaan. Täytyy muistaa alvit, sotut ja ennakonpidätykset, eikä saa unohtaa tyeliä – ja kaikki kuukausittain. Kerran vuodessa sentään vain veroilmoitukset. Onhan noita päivämääriä muistettavana, mutta se tuo elämään ryhdikkyyttä ja onkin helppo seisoa selkä suorana, kun hommat hoituvat ajallaan. Kun työt ovat hyvin organisoituja, ei tarvitse määräpäiviä muistaa – kun tekee kaiken työsuunnitelmien mukaisesti, on kaikki valmiina jo ennen kuin deadline on ovella. Viranomaisten ei ole tarkoitus määritellä töiden tekemisen ajankohtaa, määräpäivät ovat viimeistään -ajankohtia. Viranomaisetkaan eivät siis tee tästä työstä tylsää. Harmi!

3. Kirjanpitäjillä on tiukka pipo!

On hattu voinut joskus kiristää, mutta ei nykyään ainakaan siksi, että käteiskuitit ovat hukassa. Ne ovat nätisti ojennuksessa. Kännykällä Bilteman työkalujen oston jälkeen on otettu kuva – ja kummallista! Kirjanpitäjä voi ottaa pipon kokonaan pois päästä, koska kuitti on käytettävissä kirjanpidossa saman tien.

4. Talousasiantuntijat eivät myöskään ole luovia!

Päivät kuluvat numeroita naputellen ja tiukkoja säädöksiä soveltaen. Kun työ on tarkkaa ja tarkasti säädeltyä, täytyy muistaa vastapaino, joka minulla on kirjoittaminen – sen lisäksi, että vapaa-ajalla retkeilemme, pyöräilemme, matkustamme ja muuten vain hengailemme perheen ja ystävien kanssa. Joku toinen harrastaa teatteria tai lukee dekkareita, mitä kukakin. Luovuus kukoistaa heti, kun siihen on tilaisuus! Ja tilaisuuksia on jatkuvasti.

Ja itse asiassa talousasioissa luovuudella on merkitystä. Usein samaan lopputulokseen pääsemiseksi on monta tapaa hoitaa asia. Mitä luovempi olet, sen helpommin keksit kätevimmän keinon, ehkä tehokkaimmankin. Saatat keksiä asiakkaallesi tavan parantaa liiketoimintaansa. Tulosta ja tasetta lukiessasi hoksaat asioita. Voit kertoa ideasi asiakkaalle, joka soveltaa luovuuttasi eli oivallustasi käytäntöön tekemällä parempaa tulosta – ja taas työ tekijäänsä kiittää.

Tämä on juuri Se asia, mikä minua tässä työssä eniten kiehtoo. Koskaan ei voi tietää, mikä kiitos huomenna on luvassa. Siihen voi kukin itse vaikuttaa – kaikkein eniten omalla asenteellaan taloushallinnon työtä kohtaan. Taloushallinto ei todellakaan ole tylsää!

Kirjoittaja Anu Penttinen.