Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Esimieheksi ei sovi kuka vain

Esimieheksi ei sovi kuka vain

Työyhteisön hyvinvointi riippuu monesta tekijästä: työilmapiiristä, kuormituksen tasaisesti jakautumisesta, viestinnästä, palkitsemisesta, arjen sujuvuudesta, ergonomiasta ja niin edelleen. Yksi asia on pysyvää: Työyhteisön hyvinvointiin liittyvien tekijöiden toimivuuden mahdollistaa omalla toiminnallaan esimies.

Jokainen aloitteleva esimies joutuu käymään läpi prosessin, jossa määrittyy minkälainen esimies työyhteisölleen tulee olemaan. Virheetön ei varmasti ole kukaan, mutta tärkeämpää onkin se kuinka virheisiinsä suhtautuu ja niistä oppii.  Myös ristiriitatilanteiden hoitamisessa voi voittaa työyhteisön luottamuksen tai menettää sen lopullisesti.

Esimiestyö on aina riippuvainen organisaatiosta ja alaisista. Siksi on vaikea antaa yleispäteviä neuvoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimimiseen. Helpompi onkin luetella ensin asioita, joita ainakin kannattaa välttää.

Esimiestyössä vältettävien asioiden top 3

  1. Esimies ei ole ylpeä.

Esimiehen tulee niellä ylpeytensä ja luovia eteenpäin. Kova kovaa vastaan ei aina toimi ja samassa esimies menettää muidenkin alaisten luottamuksen. Ratkaisu löytyy helpoiten, kun tulee ensin itse vastaan.

  1. Esimies ei ole epäluuloinen.

Esimiehen pitää luottaa alaiseensa. Jos alati epäillään ilman syytä, alkaa työpaikalla vallitsemaan pelon ilmapiiri. Jos työntekijä toimii vastoin sääntöjä, siitä annetaan varoitus sekä mahdollisuus korjata toimintansa. Alaisen korjatessa toimintaansa esimiehen luottamuksenkin pitäisi palata.

  1. Esimies ei johda massaa

Jokainen meistä on persoona. Toiset tarvitsevat vahvaa esimiestä ja rajoja, toiset ystävää ja mentoria. Esimies tuntee alaisensa ja toimii yksilöllisesti vuorovaikutussuhteesta riippuen.

Mitä osaavan esimiehen tuntomerkkeihin kuuluu?

  • Osaava esimies pystyy myöntämään virheensä ja ottamaan ensimmäisen askeleen sovintoon vaikka tietäisikin olevansa oikeassa.
  • Osaava esimies luottaa ja antaa anteeksi.
  • Osaava esimies kohtaa alaisensa avoimesti ihmisinä ja persoonina.
  • Osaava esimies myös tiedostaa, jos jokin näistä ei tule luonnostaan ja aktiivisesti kehittää tätä.

Jos näissä asioissa on yksityiselämässäkin petrattavaa, on syytä miettiä onko esimiestyö juuri se oikea rooli sinulle.

Kirjoittaja Sara Jormakka