Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Lapsenmielinen tilitoimistopäivä

Lapseni kysyvät lähes päivittäin, miksi heidän on mentävä päiväkotiin. Välillä kysely ärsyttää, mutta voiko heitä siitä syyttää? Ei ihme, että lapsia kiinnostaa aikuisen tekemiset sinä aikana, kun tämä on jossain muualla kuin kotona. Hehän ovat käytännössä aina vielä pidemmän päivän hoidossa kuin me töissä.

Olemme joskus sivunneet lasten kanssa käydyissä keskusteluissa töiden tekemisen motiivien lisäksi myös työnkuvaani. Kävi selväksi, että heidän mielestään äidin työ on puhua puhelimessa. Tatu ja Patu töissä -kirjaa luettaessa selitin heille, että äiti on töissä toimistossa, kuten kirjan toimistosihteerikin. Äiti myös tekee vähän samanlaista työtä kuin toimittaja suunnitellen ja kirjoittaen erilaisia tekstejä. Vastaanotto ei ollut kovin innostava. Lapseni totesivat: ”Äiti, luetaanko nyt jo se leipuri ja kirvesmies”.

Tietotyön selittäminen lapselle on huomattavasti haastavampaa kuin kuvata konkreettisemman työn parissa ammattiaan harjoittavia. Tänä vuonna päätinkin tuoda lapset toimistolle 23.11 järjestettynä Lapsi mukaan töihin -päivänä. 

Meillä oli vauhdikas ja hauska iltapäivä yhdessä töissä. Sain työpisteeni seinää koristamaan piirustuksen TietoAkselin toimistosta, äidistä ja työpöydästä.

Lapseni tuskin ymmärtävät vieläkään mitä työni oikeasti on. Päivä kuitenkin auttoi heitä selvästi ymmärtämään ja hyväksymään töissäkäyntiäni. Kun lapset eivät nurise joka aamu siitä, miksi töissä ylipäätään pitää käydä, on itsekin mukavampi lähteä toimistolle. Kaikki voittavat. Työn ja perheen yhteensovittaminen onkin lopulta pieniä tekoja arjessa, jossa tämän tyyppiset teemapäivät voivat olla hyödyllisiä. 

Lapsi mukaan töihin -päivä on ollut meillä erittäin pidetty tilaisuus. Lapset ja vanhemmat ovat antaneet siitä hyvää palautetta. Päivään on osallistunut lapsia taaperosta täysi-ikäiseen.

Mukavia muistoja vaalitaan taas niin kahvitunnilla, kuin monen työntekijämme kotonakin. Voimme lämpimästi suositella päivää niille työyhteisöille, joissa konseptia ei ole vielä kokeiltu.

 

Kirjoittaja Suvi Vilokkinen-Määttä.