Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Veroneuvoja uusille päättäjille

Veroneuvoja uusille päättäjille

Eduskuntavaalien tulos kertoo muutostarpeesta, johon tulevan hallituksen ja eduskunnan pitää vastata. Kun toistaiseksi tiedämme vasta eduskunnan kokoonpanon, on hyvä hetki antaa ohjeita uusille päättäjille.

Kun työkseen ja luottamustehtävässään seuraa laajaa pk-yritysten kenttää, yksi on varma: yritykset kaipaavat kipeästi parempaa ennakoitavuutta toimintaympäristöönsä. Investoinnit ja rekrytoinnit saavat odottaa, kunnes voimme olla varmoja siitä, että yhtään näpertelyveroa eikä näpertelyvähennystä enää tehdä.

Esimerkiksi koulutusvähennys ja T&K -vähennys ovat esimerkkejä näpertelyvähennyksistä. Veroista Yle-vero on selvä näpertelyvero, jossa suhteellisen pieni summa on kohdennettu melko hämäräksi jääneeseen tarkoitukseen. Hyvä esimerkki huonoista verokokeiluista on käsityöläisten määräaikainen alennettu arvonlisävero, joka ainakin aiheutti partureille paineita kuluttajahintoihin, kun väliaikainen alennettu verokanta poistui.

Edustuskulujen vähennysoikeuden poisto ja palautus vuoden kuluttua on taas erinomainen esimerkki, mitä tapahtuu, kun muutosten kokonaisvaikutuksia ei ennen päätöksiä arvioida. Lapin matkailuelinkeinolle päätös olikin katastrofi ja kipeä isku matkailu- ja ravintola-alan yrittäjille. Tuo vahinko on nyt jo onneksi korjattu, mutta sen vaikutukset elinkeinoihin näkyvät vielä.

Kun verojärjestelmää kehitetään, pitää huolehtia, että siitä tulee dynaaminen ja kannustava. Uudistuksia on tehtävä huolellisesti, ettei kehittämisestä tule tempoilevaa.

Ennakoitavuus elintärkeää

Vaikka talouden epävarmuutta on jossain määrin opittu sietämään, ennakoitavuus on elintärkeää myös oman yrityksen kehittämisessä. Joka asiassa on ajateltava, miten työkalut, resurssit, asiakkaat ja tilauskanta muuttuvat. Esimerkiksi tehdäänkö kertasopimuksia vai pitkäjänteisempiä vuosisopimuksia, ja millä ehdoilla.

Osaava taloushallinto auttaa yritystä lukemaan ja käyttämään talouslukuja päätöksenteossa. Tavoitteiden asettamisessakin pätevästä taloushallinnon ammattilaisesta on apua, sillä sitä saat mitä mittaat. Yrityksellä itsellään on – pitää olla – näkemys, millä toimenpiteillä se voi tulokseensa vaikuttaa. Sparraus vain auttaa tekemään valintoja, keskittymään olennaiseen ja jättämään vähemmän tärkeät pois.

Menneisyys on jo tehty, siihen ei voi vaikuttaa, mutta jokaiseen päivään ja hetkeen tulevaisuudessa voi. En usko sattumaan.

Kirjoittaja on TietoAkseli Yhtiöiden toimitusjohtaja ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja.