Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Yrityksen perustamisen sudenkuopat – ammattitaito ja yrittämisen status

Yrityksen perustamisen sudenkuopat - ammattitaito ja yrittämisen status

Laitoin mielenkiinnosta googleen hakusanaksi ”Uuden yrityksen perustaminen”. Kaikki, jotka sen ovat tehneet tietävät, että erilaisia ohjeistuksia tarjoavia sivustoja löytyy ja paljon! Unohdetaan ns. maksetut mainokset ja katsotaan tarkemmin puolueettomia ja varteenotettavia vaihtoehtoja kuten Yritys-Suomi, Suomen Yrittäjät ry, Verohallinto ja PRH. Kaikki esitelevät samaa asiaa eli yrityksen perustamista, mutta vähän eri näkökulmista. Useimmat sivut neuvovat seuraavat yrittämisen peruspilarit hyvin:

  1. vahva ammattitaito ja yrityksen perustaminen
  2. yritysidea tai liikeidea
  3. liiketoimintasuunnitelma
  4. yritysmuodon valinta
  5. mahdolliset lupa-asiat
  6. tarvittavat ilmoitukset

Yksi asia tuntuisi kuitenkin järjestään puuttuvan. Yrityksen tulee lähtökohtaisesti tuottaa omistajalleen voittoa ja vähintäänkin elättää yrittäjä, perhe ja mahdolliset työntekijät. Tätä ei korosteta millään edellä mainitulla sivulla, vaikka se on yrittämisen peruslähtökohta. Löytyy kyllä kaikenlaisia testejä punnitsemaan sitä onko sinussa yrittäjäainesta. Ennen vanhaan tämä tarkoitti ylipitkiä päiviä viikonloput mukaan lukien ilman lomia, onneksi ei enää nykyään. Mutta mennään sitten niihin varsinaisiin peruspilareihin.

Vahva ammattitaito ja yrityksen perustaminen

Ryhdyt lähtökohtaisesti yrittäjäksi sen vuoksi, että uskot omaan ammattitaitoosi (tai muiden) ja haluat kantaa vastuun siitä mihin työaikasi käytät, eikö vain? Yrittäjyyshän on tunnetusti elämäntapa. Yrittäjällä on vapaus, vastuu ja velvollisuus hoitaa kaikki yrittämiseen liittyvät asiat itse.

Palkollisesta yrittäjäksi – täyttyväthän yrittämisen tunnusmerkit?

Moni hankkii teoreettisen opin alalle aluksi koulunpenkiltä ja käytännön kokemuksen toisen palveluksessa. Vasta sen jälkeen on ajankohtaista perustaa oma yritys. Nykyään onkin melkoisen yleistä, että työnantaja jossain vaiheessa ehdottaa oman toiminimen tai osakeyhtiön perustamista työn hoitamiseksi. Tällaiseen toimintatapaan liittyy kuitenkin sudenkuoppia, jotka kannattaa huomioida.

Voit mielestäsi olla yrittäjä, mutta verottaja saattaakin katsoa asiaa eri tavalla. Mikäli ”yrittäjä” edelleen tekee samalle toimeksiantajalle samaa työtä, samoissa tiloissa ja samoilla työvälineillä ja vieläpä saman organisaation valvonnan alla, katsoo verottaja melkeinpä poikkeuksetta tämän edelleen työsuhteeksi.

Verottaja päivitti ohjettaan tänä vuonna huhtikuussa julkaisemalla ”Palkka ja työkorvaus verotuksessa” (A19/200/2016) syventävän vero-ohjeen. Verottaja, joka on tunnetusti kankea muuttamaan toimintatapojaan, on tässä ohjeessa hienosti huomioinut yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja töiden ulkoistamiset. Pääperiaate ohjeessa on, että entistä useammin korvausta voidaan pitää työkorvauksena.

Suosittelen kaikkia yrittäjäksi ryhtyviä tai jo yrityksen perustaneita tutustumaan ohjeeseen. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tunnet yrittämisen tunnusmerkit, niin muodolliset kuin tosiasiallisetkin, ja ne ovat myös ulospäin todennettavissa. Niin vältyt mahdollisilta tilipussia ikävästi rokottavilta veroseuraamuksilta. Yleensä suositellaan myös kirjallisen sopimuksen laatimista työkorvauksistakin (tarjous – tilaus). Verottajan ohje ei riipu toimialasta eikä ammatista eli koskee siis kaikkia.

Muista myös rekisteröidä toiminimi, vaikka sen toiminta on mahdollista omaan lukuun ilman yrityksen perustamista. Rekistereihin merkitään vain yrityksiä, jolloin rekisteröinti tukee oletusta yritystoiminnasta ja korvauksen olevan työkorvausta eikä palkkaa.

Haluan myös varoittaa ns. laskutuspalveluista eli laskutuskanavista tai palkkiopalveluista. Nämä yrityksen tarjoavat ”kätevän tavan hoitaa lakisääteiset velvoitteet”, jolloin käytännössä kyseessä on työsuhde ja työnantajasi on ko. palvelun tarjoava yritys. Et siis toimi yrittäjänä!

Kouluttaudu, kehity, verkostoidu

Vahvaan ammattitaitoon liittyy olennaisesti myös jatkuva kouluttautuminen tai ainakin oman tietotaidon ylläpitäminen. Mitä laajempi osaaminen sinulla on omasta alastasi tai sitä tukevasta alasta, sitä varmemmin yritykselläsi riittää asiakkaita.

Kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan tueksesi kannattaa hankkia myös joukko osaavia alihankkijoita. Useimmat kuluttajat haluavat kaiken avaimet käteen – periaatteella. Jos itse olet rakennusmies, niin verkostoituminen esim. rakennus-, sisustus- ja lvi-suunnittelijan, putkiasentajan, sähkömiehen ja rakennustarkastajan palveluita tarjoavien yritysten kanssa kannattaa. Tärkeää on, että huolehdit oman alasi viimeisen tiedon itsellesi tavalla tai toisella. Maailma muuttuu, niin myös töiden tekotavat.

Nykyaikana yrittäjän harvoin kannattaa panostaa kirjanpitotaitojen kehittämiseen. Vapauta rauhassa oma aikasi ydinbisneksesi tekemiseen ja ulkoista taloushallintosi asiansa osaavalle tilitoimistolle. Olemme kirjoittaneet yrittäjän avuksi taloushallinnon ulkoistajan oppaan, jossa kerromme mitä hyötyjä taloushallinnon ulkoistaminen yrittäjälle tuo, sekä miten taloushallinnon eri vaiheet hoidetaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

Lataa taloushallinnon ulkoistajan opas

Tässä oli aimo annos yrittämisen statukseen ja ammattitaitoon liittyvää asiaa. Muihin yrittämisen peruspilareihin palaan seuraavissa blogeissani.

Kirjoittaja Lea Sinivaara