Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Rokkaako raportointisi – Johtavatko luvut oikeaan toimintaan?

Jokainen yritys sanoo tekevänsä raportointia. Mutta johtavatko luvut raportoinnissa mihinkään? Onko niillä toimintasi kannalta merkitystä? Tiedätkö, miten niihin voidaan vaikuttaa?

Talousraportoinnin tyypilliset haasteet pk-yrityksessä

Kokemuksemme mukaan raportointi on yllättävän haastava laji. Monessa yrityksessä painitaan raportointiin liittyvien käytännön haasteiden parissa kuten:

  • Ei ymmärretä tai osata hyödyntää raportoinnin mahdollisuuksia.
  • Ei osata tulkita raportteja.
  • Ei tiedetä mitä tunnuslukuja pitäisi seurata.
  • Ei ole aikaa paneutua raportointiin.
  • Ei ole varaa palkata omaa talousihmistä.
  • Raportointi ei ole ajantasaista, tiedot eivät ole oikein.
  • Raportointi sisältää manuaalisia työvaiheita ja on virhealtista.

Miksi raportointiin kannattaa panostaa?

Toimiva raportointiprosessi auttaa aidosti yritystä tekemään strategian mukaista liiketoimintaa, kehittämään oikeita asioita ja saavuttamaan tavoitteet. Jos raportointi on vähän ”sinnepäin”, eikä tarkasti liiketoiminnan näkökulmista määritelty, voi lopputulos olla vähän sama kuin, jos lähtisit matkaan ilman tarkkaa tietoa määränpäästä. Sinulla menee aikaa, rahaa ja hermoja hukkaan epätarkan tiedon vuoksi.

Pahimmillaan raportointiin liittyvät haasteet voivat näyttäytyä siten, että yrityksen johto ei pysty tekemään päätöksiä oikeaan tietoon perustuen. Jos raportit ovat vanhentuneita, niitä ei saada johdon ja hallituksen käyttöön oikeaan aikaan tai tiedot näyttävät virheellistä kuvaa talouden tilasta, on raportointiin syytä paneutua tarkemmin.

Miten tehostaa talousraportointia?

Raportoinnin nykytilan analysoimisessa on erilaisia näkökulmia. Kannattaa pohtia vaikkapa sitä, toimiiko raportointiin liittyvät teknologiset ratkaisut riittävän hyvin ja toisaalta onko talouden tunnuslukujen valinta oikeanlainen ja osataanko tunnuslukuja tulkita. On myös kriittisen tärkeää arvioida sitä, tunnetaanko vaikutusmekanismeja eri tunnuslukujen taustalla. Eli, miten tiettyyn tunnuslukuun voidaan ja kannattaisi pyrkiä vaikuttamaan ja mikä vaikutus asialla on liiketoimintaan.

Jos talouden tunnuslukujen tulkintaan kaipaa apua, on sitä ammattilaiselta saatavissa. Lataa maksuton webinaaritallenteemme, jossa haemme lisää tehoja talousraportointiin ja kerromme, miten esimerkiksi BI-ohjelmisto voi tuoda lisäarvoa.

Lataa webinaaritallenne Tehoja talousraportointiin

 

Tutustu myös uuteen ArvoRaportti BI -palveluumme, jonka Basic-version voit saada taloushallintoasiakkaanamme maksutta käyttöösi tehostamaan raportointiasi.

 

Blogin on kirjoittanut Jenni Miettinen