Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Yrittäjä, muistathan haaveilla

Yrittäjä muista haaveilla

Omaisuuteen liittyvistä asioista on usein vaikea puhua, eikä niistä aina keskustella edes perheen kesken. Varallisuudesta keskusteleminen saattaa olla jopa tabu ja hoitamattomana se aiheuttaa monelle yrittäjälle vähintäänkin epäsuoraa stressiä. Tämä on surullista, sillä lähtökohtaisesti varallisuuden tavoite on tuottaa omistajalleen mielihyvää.

Pahin tilanne on yleensä onnistuneen yrityskaupan jälkeen. Kun omaisuus järjestelyn seurauksena muuttuu numeroiksi, tarvitsee yrittäjä usein rohkaisua. Hyvä varainhoitaja ei myy omaisuudenhoitoa kun tilauksessa on terapeutin rooli.

Jos jotain toivon sinun tästä kirjoituksesta muistavan, se tulee tässä: elämää on myös yrittäjyyden tuolla puolen. Muuttuneen elämäntilanteen avulla voi toteuttaa itseään, mahdollistaa haaveita ja muita itselle arvokkaita asioita.

Ylijäämästä osa kasvuun, osa pääomareserviksi

Meille OP Private -yksityispankissa muodostuu usein asiakkaan kanssa henkilökohtainen suhde, jossa asiantuntijan kanssa käydään läpi monimutkaisia ja herkkiä asioita, kuten muutoksia elämäntilanteessa ja suunnitelmia sairauden tai kuoleman varalle.

Perusajatuksena on auttaa asiakkaita vaurastumaan ja helpottaa heidän arkeaan, sillä omaisuus aiheuttaa usein enemmän päänvaivaa kuin mielihyvää.

Tavoitteellinen yksityispankkitoiminta on luonnollisesti muutakin kuin sijoittamista ja omaisuudenhoitoa. Se kattaa laajan ja monipolvisen kentän, johon kuuluvat esimerkiksi eri sijoitusmuotojen, maksuliikenteen ja suojausten ohella myös riskienhallinta. Kaiken keskiössä on yrittäjä.

”Yrittäjäkin on ihminen. Yksityispankissa keskustellaan sekä henkilökohtaisista että yrityksen asioista, ja hoidetaan samalta luukulta koko perheen asiat.”

Kaikki lähtee perusasioista: yrityksen tarkoitus on tuottaa enemmän rahaa kuin sitä toiminnassa kuluu. Kun toiminta on ylijäämäistä vuosien ajan, osa ylijäämästä kannattaa investoida yrityksen kasvuun samalla kun osa jää varannoiksi. Menestyvälle yrittäjälle kertyy varallisuutta yritykseen tai sen ulkopuolelle. Mikäli varallisuutta on satoja tuhansia euroja, kannattaa omaisuudenhoito ulkoistaa ja mahdollisuuksien mukaan kilpailuttaa eri omaisuudenhoitajien kesken.

Kannattaa myös alusta asti muistaa, että yrittäjä voi toimia laajemmin kuin yksityishenkilö, sillä hän voi sijoittaa myös yrityksen kautta. Hyvän varainhoitajan tunnistaa kahdesta seikasta; hänellä on sinulle aikaa ja hän kysyy myös ikäviä kysymyksiä. Oikea yhteistyökumppani auttaa muodostamaan kokonaiskuvan varallisuuden eri osa-alueista ja niihin liittyvistä riskeistä.

Haaveet muuttuvat todeksi

Olen työskennellyt pankkialalla kymmenen vuotta ja niistä viimeiset viisi unelma-ammatissani OP Privatessa. Tapaan päivittäin mielenkiintoisia ihmisiä ja opin jatkuvasti uutta.

Tunnen monen yrittäjän huolen siitä, miten kertynyttä varallisuutta voisi käyttää tai tulisi hoitaa. Kannustan kaikkia yrittäjiä hankkimaan ajoissa asiantuntevaa apua, verkottumaan ja löytämään oikeita yhteistyökumppaneita. Kannattaa myös keskustella kollegojen kanssa eri vaihtoehdoista ja ratkaisuista. Suurin osa OP Privaten uusista asiakkaista tuleekin suosittelujen kautta.

”Maailma on täynnä ideoita, mutta usein niiden menestyksekäs toteuttaminen vaatii ulkopuolista tukea”

Tiedän jotain yrittäjien henkilökohtaisista tavoitteista, sillä yksi tehtävistämme yksityispankissa on auttaa yrittäjiä sanomaan haaveitaan ääneen. Tämä on usein yllättävän vaikea harjoitus.

Kun haluat haaveistasi totta, muista ainakin nämä:

  • Hae alusta asti oikeita yhteistyökumppaneita. Maailma on täynnä ideoita, oikeiden kumppanien avulla viet ne käytäntöön.
  • Yritystoiminnan jälkeenkin on elämää, suunnittele sitä.
  • Muista että menestyneen yrittäjän on täysi oikeus nauttia vaivalla hankituista varoista. Niiden huolellinen hoito on ehdottoman tärkeää. Ammattilaisen kanssa onnistumisen todennäköisyys on aika suuri.

Kirjoittaja Matti Halttunen toimii sjoitusjohtajana OP Keski-Suomen Private Banking -yksikössä.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Exit only? Varainhoidon rooli yrityskaupassa

Omistajastrategia konkretisoi omistajien tahdon