Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Mitä kuuluu kirjanpitäjälle?

mitä kuuluu kirjanpitäjille

Kirjoitimme vuonna 2015 mietteitämme taloushallintoalan murroksesta. Pohdimme miltä tulevaisuuden tilitoimisto näyttää ja mitä kirjanpitäjä tekee. Kehitys on ollut sen jälkeen huimaa kaikilla mittareilla. Monella tapaa voisi sanoa, ettei yritys ole enää sama kuin mihin tulin töihin.

Moottorina taloushallinnon digitalisaatio

Kaiken moottorina on ollut tietysti sähköinen taloushallinto ja taloushallinnon automatisointi. Nämä asiat ovat olleet meillä arkipäivää jo monen vuoden ajan. Rutiinityöt on digitalisoitu ja kaikki tieto löytyy kätevästi pilvipalvelusta reaaliaikaisena.

Viimeisimpänä työkalupakkiin ovat tulleet mukaan erilaiset BI-ratkaisut, jotka tuovat ihan uudenlaisia mahdollisuuksia johtamiseen ja raportointiin kaiken kokoisille yrityksille.

Entäs asiantuntijat?

Viimeisen kahden vuoden aikana yrityksemme henkilömäärä on lähes tuplaantunut. Tällä hetkellä olemme jo yli 100 hengen asiantuntijaorganisaatio. Voimme siis todeta, etteivät tietojärjestelmät ole vieneet työpaikkoja kirjanpitäjiltä, palkanlaskijoilta ja muilta asiantuntijoiltamme. Päinvastoin työt ovat lisääntyneet. Miten tässä näin kävi?

Vaikka taloushallinnon rutiininomaiset tehtävät hoituvat nyt digitaalisten työvälineiden avulla nopeasti ja virheettä, asiakkaat – eri kokoiset yritykset ja muut organisaatiot – kaipaavat edelleen asiantuntijaa tuekseen.

Asiantuntijan tehtävä on rakentaa luottamusta, yhteistä ymmärrystä asiakkaan tarpeista ja toiveista sekä kertoa asiakkaan liiketoiminnan kehittymisen kannalta olennainen taloustieto ymmärrettävällä tavalla.

Työ ja osaaminen muuttuvat ajassa

Kun tarpeet muuttuvat, muuttuvat myös vaatimukset asiantuntijoiden osaamiselle. Jos ennen valtaosa työstä koostui kirjanpidollisista tehtävistä, excelin pyörittelystä ja paperitositteiden näpräyksestä, näin ei ole enää. Päivittäinen työ on myös sisäistä tiedon vaihtoa, asiakaspalvelua ja verkostoyhteistyötä.

Pelkkien kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden lisäksi meillä on töissä laaja kirjo eri alojen ammattilaisia mm. IT-tukipalveluiden, HR:in, yritysjärjestelyiden, tilintarkastuksen kuin markkinoinninkin parissa. Asiantuntijamme tekevät myös yhteistyötä laajan verkostomme kanssa, joka täydentää osaamistamme ja tuo asiakkaalle lisäarvoa.

Vuorovaikutusosaamisen rooli osana ammattiosaamista onkin korostunut, eikä pelkkä taloushallinnon sähköistäminen edelleenkään takaa tehokkuutta. Ihmisiäkin tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa. 

 

Kirjoittaja Suvi Vilokkinen-Määttä työskentelee TietoAkselissa viestintäpäällikkönä. 

 

Katso myös:

Kirjanpitäjän valoisa tulevaisuus (blogi)

Mitä tilitoimisto sinulle tarjoaa? (blogi)

Seuraile työpaikkailmoituksiamme tästä.