Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Avaimet yrityksesi talouden hallintaan

Avaimet yrityksesi talouden hallintaan

Minulta kysytään usein miten menestyvän yrityksen taloushallinto hoidetaan. Yrityksesi menestystä en voi taata, mutta tiedän kyllä miten menestyvien yritysten taloushallinto järjestetty. Tiivistän tähän neljä keskeisintä avaintekijää, joista on toivottavasti hyötyä myös sinulle.

1. Ulkoista yrityksesi taloushallinto

Mieti kuinka paljon lasket arvoa omalle työajallesi. Entä kuinka paljon sinun kannattaa investoida taloushallinnon tietojärjestelmiin? Entäpä jos palkkaisit asiantuntevan kirjanpitäjän, joka tuntee taloushallinnon käytännöt, tietojärjestelmät ja lainsäädännön kuin omat taskunsa.

Vaikka kirjanpidon säädökset olisivatkin hanskassa, on luultavasti järkevämpää käyttää aikasi yrityksesi kehittämiseen ja tuottavaan työhön. Hyvä tilitoimiston kirjanpitäjä tai controller on jatkuvasti kartalla yrityksesi taloudellisesta tilanteesta ja tukee yrityksesi liiketoiminnan kehittämisessä. Hallittu ulkoistaminen vapauttaa työaikaa tuloksen tekemiseen ja samalla yrityksesi taloudellisen informaation laatu paranee. Saat oikeaa tietoa oikeaan aikaan.

2. Käytä vain sähköisiä taloushallinnon työkaluja

Sähköinen taloushallinto on nykyään ainoa oikea tapa järjestää yrityksen talousasiat. Sähköinen asiointi viranomaisten, vakuutusyhtiöiden ja liittojen kanssa on jo pientenkin yritysten arkipäivää. Myös asiakkaasi haluavat verkkolaskuja ja vaihtavat helposti toimittajaa, ellei laskutus suju kustannustehokkaasti. Sähköisen taloushallinnon hyödyt vain kasvavat, mitä suurempi yrityksesi on ja mitä kiihkeämmin se kasvaa.

Sähköisessä taloushallinnossa kaikki yrityksen laskut ja tositteet käsitellään sähköisenä. Hyväksyt ostolaskut, lähetät myyntilaskut ja tarkastat pankkitilin tilanteen sujuvasti missä tahansa. Luottokorttikuititkin siirtyvät viiveettä pilvipalveluun suoraan kännykästä tai tabletista. Taloushallintosi on näin aina ajan tasalla ja kulkee mukanasi missä ikinä liikutkin.

3. Valitse tilitoimistosi oikein

Ulkoista yrityksesi taloushallinto auktorisoidulle tilitoimistolle, älä yksittäiselle ihmiselle. Valitse tilitoimisto, joka hallitsee digitaalisen taloushallinnon ja osaa auttaa sinua liiketoiminnan kehittämisessä. Taloushallintoliiton sivuilta saat neuvoa taloushallintopalveluiden ulkoistamiseen ja osaavan tilitoimiston valintaan.

4. Ennakoi ja ennusta

Joku viisas on todennut, että yrityksen strategian ydin on pyrkiä lykkäämään konkurssi. Tyypillisin syy yrityksen ajautumiseen maksukyvyttömyystilaan, on suunnittelematon toiminta. Kassavirta ja sen ennustaminen on yksi yrityksen tärkeimmistä taloudellisista mittareista.

Perinteiset tilitoimistot tallentavat menneisyyden liiketapahtumia ja raportoivat historiaa. Asiansa osaava tilitoimisto keskittyy tulevaisuuteen. Se analysoi liiketoimintasi kustannuspaikkojen, asiakkaiden ja tuotteiden kannattavuuden. Tarvittaessa se luo yritystoimintasi tavoitteista budjetin, joka liitetään osaksi taloushallinnon raportointia. Näet helposti miten panostuksesi toiminnan kehittämiseen tuottavat tulosta.

Kirjoittaja Antti Liimatainen.