Kuka on vastuussa joulufiiliksestä?

Ensimmäiset merkit joulusta tulevat aina liian aikaisin. Aikaisuus yllättää ja kauhistuttaa, mutta toisaalta myös pieni lämmin henkäys saattaa vallata mielen. Ja sitten se painuu pois, kunnes jossain kohdassa tajuntaan jysähtää ajatus: mitään en ole tehnyt joulun hyväksi. Siinä kohdassa saattaa päässä pyörähtää ajatus, että kuka tämän joulun oikein määrittelee ja kuka on vastuussa joulufiiliksestä?
Joulufiiliksiä on varmasti monenlaisia, mutta katsellaanpas tässä kahta ääripäätä: toinen on täydellisyys ja se toinen on tunnelma.
Täydellisyys on kympin tyttöjen lempitunne, koska täydelliseen jouluun on olemassa tarkat määritelmät. Niitä kun noudattaa, ei voi epäonnistua. Täydelliseen jouluun kuuluu tietyllä tavalla tehdyt ruuat, äidin mummon mamman resepteillä leivotut leivonnaiset ja luonnollisesti tarkasti puunatut nurkat. Myös kaapit on siivottu huolellisesti, tietenkin. Parhaimmat ihmiset puunaavat myös varaston, koska silloin kaikki on täydellistä. Jossain kohdassa hermostoa kiristää ja voi jopa väsymyksestä tirahtaa itku, mutta se on luonteen heikkoutta, koska takaraivossa kuuluu äidin ääni: ”Joulu ei tule, jos mattoja ei ole pesty!” Se kannustaa jatkamaan, koska ei kai kukaan halua olla se suvun epätäydellisin nainen?
Tunnelman valitsee hän, joka ei yleensäkään suorita elämää, vaan nauttii siitä. Hän laittaa joulukoristeet silloin, kun siltä tuntuu, yleensä heti joulukuun alussa, jopa marraskuussa. Joulukuusikin tulee sisälle sen vuoksi, koska se on ihana, eikä sen vuoksi, että pitää. Hän soittaa joulumusiikkia, polttaa kynttilöitä ja istuu kahviloissa imemässä niiden fiilistä. Ja kaiken tämän hän tekee ihan vaan sen tunnelman vuoksi. Joulu on hänelle pimeän vuodenajan piristys. Jouluruokaa ja herkkuja saa kaupasta ja tarkemmin voi siivota sitten, kun joulu on ohi ja kevätaurinko siihen luontevasti innostaa.
Täydellisyys on tunne, mikä antaa omanlaisensa tyydytyksen. On tehty asiat niin, kuin ne kuuluukin tehdä. On ostettu suklaarasioita sukulaisille, on ajeltu väsyneinä joulunpyhät paikasta toiseen. On siivottu katosta lattiaan se koti, jossa ei sitten kuitenkaan ehditty olla. On suoritettu. Olkaa hyvä.
Olisiko tunnelmointi kuitenkin se, mikä antaisi itselle enemmän? Olisiko leppoisasta ja rentoutuneesta äidistä kuitenkin perheelle enemmän iloa? Joulun muutamaan päivään ei ole pakko tunkea kaikkea, voit tehdä asioita omalla tavallasi. Voit aivan hyvin pysähtyä ja miettiä sitä, kuka on vastuussa joulufiiliksestä ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Kysy perheeltäsi, mistä he tykkäävät eniten joulussa. Kysy, mikä on sinulle tärkeää ja muista myös kuunnella itseäsi.
Siinä mielessä tilannehan on ihan mahtava, että sen joulufiiliksen voi valita ihan itse!
Kirjoittaja on Minna Liminka, inPulse Works Oy:n henkilöstöjohtaja, joka joulun lisäksi fiilistelee milloin mitäkin.