Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Kirjanpitäjän valoisa tulevaisuus

Kirjanpitäjän valoisa tulevaisuus

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi teknologisen kehityksen vaikutuksia Suomen työelämässä tarkastelevan raportin vuonna 2014. Etlan tutkijoiden Mika Pajarisen ja Petri Rouvisen raportissa kirjanpitäjän työ luokitellaan lähivuosien uhanalaisimpien ammattien joukkoon.

Myös kansainväliset tutkimukset ovat päätyneet samankaltaisiin tuloksiin, kuten esimerkiksi alla oleva Oxfordin yliopiston artikkeli vuodelta 2013.

Viisi uhanalaisinta työtä:

1. Vakuutusmyyjä (99 %) *

2. Lainajohtaja (98 %) *

3. Luottoanalyytikko (98 %) *

4. Kirjanpitäjä (94 %) *

5. Tilintarkastaja (94 %) *

* Suluissa laskennallinen todennäköisyys sille, että teknologia korvaa työn seuraavan 20 vuoden aikana.

Frey & Osborne 2013, The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation? University of Oxford, OMS Working Papers

Mitä tutkimusten tulokset todella kertovat?

Tutkimustuloksia voidaan pitää relevantteina. Alan ammattilaisena voin todeta, että niiden suora tulkinta johtaa kuitenkin väärään johtopäätökseen ammatin ja toimialan tulevaisuuden näkymistä. Digitalisoituminen on mahdollistanut taloushallinnon rutiinitöiden korvaamisen automaatioilla. Kyse on osittain niistä töistä, jotka perinteisesti ovat kuuluneet kirjanpitäjän rutiineihin. Automaatio onkin tilitoimistolle tervetullut apuväline. Automaation lisääntyminen on tarkoittanut meille sitä, että rutiineista vapautuvaa aikaa on voitu kohdistaa entistäkin enemmän korkeamman jalostusarvon töihin. Muutos on ollut sekä työntekijöille että tilitoimistolle mahdollisuus lisätä asiantuntemustaan ja erikoistua.

Miltä tulevaisuuden tilitoimisto näyttää?

Voidaan todeta, että kirjanpitäjä- ja tilitoimisto ovat sanoina jo vanhanaikaisia ja onpa joku luvannut maksaa palkkionkin, jos keksisimme näille uudet nykyaikaiset suomennokset. Ainakaan toistaiseksi parempia ehdotuksia nimityksistä ei ole ilmaantunut, joten ei anneta niiden häiritä nimikkeiden sisällä tapahtuvaa muutosta. Mitä tulevaisuuden kirjanpitäjä tekee ja miltä tulevaisuuden tilitoimisto näyttää? Muutoksen konkreettisena vertauskuvana olen käyttänyt Suomen Puolustusvoimia ja heidän tapaansa hankkia tietoa kokonaiskuvasta.

Puolustusvoimissa Tilitoimistossa
Reaaliaikainen tiedustelukoneisto tuottaa laadukasta ja reaaliaikaista informaatiota Taloushallinnon tietojärjestelmät tuottavat laadukasta ja reaaliaikaista informaatiota
Tiedusteluanalyytikot tulkitsevat ja kokoavat olennaisen informaation Taloushallinnon asiantuntijat tulkitsevat ja kokoavat olennaisen informaation
Puolustusvoimain komentaja ja pääesikunta tekevät tarvittavat päätökset analyytikkojen koostaman ja tulkitseman tiedon pohjalta Yrityksen omistajat ja johto tekevät tarvittavat päätökset analyytikkojen koostaman ja tulkitseman tiedon pohjalta

Yllä kuvattu kehityskulku on ollut nähtävissä tilitoimistoalalla jo pitkään, aina digitaalisen taloushallinnon läpimurrosta lähtien. Työ tilitoimistoissa on muuttunut viime vuosien aikana rajusti ja muutoksen vauhti vain kiihtyy. Meille muutos on ollut tervetullut. Sähköinen taloushallinto ja taloushallinnon automatisointi ovat meillä jo arkipäivää ja voimme keskittyä työhön, joka auttaa asiakkaitamme kehittämään omaisuutensa arvoa.

TietoAkselin asiakkuusjohtaja, KTM Antti Liimatainen on digitaalisen taloushallinnon ja yritysjärjestelyjen asiantuntija.