Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Punkit ja laskuhuijarit, samaa maata?

Punkit ja laskuhuijarit samaa maata

Punkkeja vastaan voi suojautua rokotteella ja vaatetuksella. Punkit levittävät kahta ikävää taudinaiheuttajaa: puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia aiheuttavaa virusta sekä borrelioosia eli Lymen tautia aiheuttavaa bakteeria. Kesäaika kuuluu myös muille verenimijöille ja huijareille. Myös huijareita vastaan voi suojautua. Yrittäjä voi suojautua valitsemalla hyvän taloushallinnon yhteistyökumppanin sekä kouluttamalla henkilökunnan, myös kesätyöntekijät, mahdollisten huijausyritysten varalta.

Riskit ja pelottelu

Riski sairastua punkin puremasta on olemassa, 20 % punkeista kantaa borrealiabakteria. Punkit viihtyvät kosteissa paikoissa, rantaheinikossa ja aluskasvillisuudessa. Nopein tapa säästyä punkin puremalta on suojautuminen. Punkkialueella kannattaa pukeutua pitkähihaiseen paitaan, pitkälahkeellisiin housuihin ja saappaisiin. Iltaisin kannattaa tehdä punkkisyyni eli tarkistaa koko keho mahdollisten punkkipuremien varata. Ja tietenkin, punkit tulee poistaa jos niitä löytyy! Punkin purentakohtaa tulee tarkkailla viikon verran ihomuutosten osalta. Jos muutoksia ilmenee, on mentävä lääkäriin. (Uniikki 2/2016 s. 42)

Laskuhuijareita vastaan voi myös suojautua eri tavoin. Epäilyttävästä tai vieraasta sähköpostiosoitteesta tulevaan viestiin ei kannata vastata. Jos lähettäjä on täysin tuntematon, niin sähköpostin linkki tai liitetiedosto kannattaa jättää avaamatta. Saat hyvän tarjouksen ja myyjä odottaa päätöstäsi heti! Kannattaa kuitenkin harkita hetki ja ottaa selvää taustoista ennen tarjoukseen tarttumista. Entä jos saat laskun vaikka et ole tilannut mitään? Laskua ei tarvitse maksaa. Ilmoita kuitenkin laskun lähettäjälle, että saamasi lasku on aiheeton. (www.Lindorff.fi)

Voiko heikoin lenkki olla kesälomasijainen tai tuuraaja? Perehdytä sijaisesi hyvin. Yrityksesi toimintatavat ja turvallisuusohjeet on syytä käydä kaikkien työntekijöiden kanssa lävitse. Käykää lävitse myös erityyppiset verkkohuijaukset ja mahdolliset ohjeet kuinka tulee menetellä huijausyrityksen kanssa. Huijausyrityksestä ja sen epäilystä kannattaa aina ilmoittaa poliisille ja Viestintäviraston cert.fi – palveluun.

Suojautuminen

Punkeille helppoja uhreja ovat suojautumattomat henkilöt. Paljas polvitaive tai niska on otollinen kohta tarttua punkille. Sama pätee myös laskuhuijareiden kanssa. Rokotetta huijareita vastaan ei ole keksitty, mutta huijareita vastaan voi suojautua. Muistutus turvallisuusohjeistuksesta ja yrityksen sisäisillä toimintatavoista voisi olla hyvä kerrata ennen kesälomakautta. Ohjeistuksen lisäksi on hyvä valita luotettava taloushallinnon yhteistyökumppani, joka kanssa yrityksen asiat hoituvat myös kesäaikaan.

Lopuksi toivotamme kaikille rentouttavaa ja turvallista kesää!