Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Oikeilla mittareilla maaliin – hallitse liiketoimintatietoasi

Oikeilla mittareilla maaliin - hallitse liiketoimintatietoasi

Yrityksen liiketoimintaan liittyy paljon tietomassaa. Välillä datan perkaaminen ja hallitseminen voi tuntua vaikealta. Oletko kenties kuullut Business Intelligencestä eli liiketoimintatiedon hallinnasta, mutta et ihan tiedä mistä siinä oikeasti on kyse tai miten se konkreettisesti voisi hyödyttää yritystäsi? Tämä teksti toivottavasti selkeyttää ajatuksiasi.

On Exceliä ja talousjärjestelmää – mikseivät ne riitä?

Excel on hyvä työkalu lukujen muuttamiseen, eri vaihtoehtojen kokeiluun ja laskentaan.  Erilaisista talousjärjestelmistä saadaan puolestaan reaaliaikaisia raportteja, mutta tiedot saattavat olla hajallaan, eikä kokonaiskuvan hahmottaminen onnistu.

Business Intelligence -työkalun avulla kaikki yrityksen tieto – eri exceleistä ja järjestelmistä – kerätään systemaattisesti yhteen paikkaan. BI-työkalut antavat näkymän jo olemassa oleviin lukuihin ja mittarien seurantaan. BI-työkalu antaa sinulle ajantasaisen tiedon ja mahdollisuuden analysoida tätä tietoa. Voit myös saada vastauksia tästä tulleisiin jatkokysymyksiin.

BI ei ole ainoastaan yrityksen johdon käyttöön tarkoitettu työkalu. Esimerkiksi myyjien työtä voidaan tehostaa, kun he pystyvät juuri ennen asiakaskäynnille menoa – ja sen aikana – tarkastelemaan kunkin asiakkaan tietoja reaaliaikaisesti.

Mittareita moneen lähtöön

Jokaisella yrityksellä on yksilölliset taloudelliset mittarit (esim. Laskutus/henkilö, läpimenoaika, jne.), joiden avulla nähdään juuri sen yrityksen tilanne ja kehittyminen. On myös mittareita, joita seurataan yrityksissä yleisesti (liikevaihto, tulos, jne.).

Varsinkin talouslukujen osalta suurin osa mittareista on yrityksissä samanlaisia ja aina ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. On myös olemassa mittareita, joita kaikki eivät ole ottaneet käyttöön vaikka ne voisivat paljastaa uutta tärkeää tietoa yrityksen toiminnasta. Myös mittarien visualisointi (lukujen väritys, viiva-, piirakka-, pylväskaavio, jne.) vaikuttaa tietojen tulkitsemiseen todella paljon.

Oikeat mittarit bisnekseesi

Helposti ajatellaan, että liiketoimintatiedon hallinta on vain isojen yritysten asia. Tosiasiassa BI-työkalujen kuten esimerkiksi Qlik Sense -palvelun avulla voidaan helpottaa kaikenkokoisten yritysten liiketoimintaa.

pengon_pasanen_ville.png Kirjoittaja Ville Pasanen on modernien raportointi-, analysointi- , tiedonhallinta- ja budjetointiratkaisuja tuottavan Pengon Oy:n tuotantopäällikkö.