Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Ohjaa yritystäsi arkipäivän mittareilla

Ohjaa yritystäsi arkipäivän mittareilla

Ohjaa yritystäsi arkipäivän mittareilla

Datan hyödyntäminen on entistä tärkeämpi osa jokapäiväisiä päätöksiä ja ruohonjuuritason tekemistä. Uusien ketterien ja edullisten raportointityökalujen ansiosta analytiikka ei ole enää suuryritysten etuoikeus. Nyt myös PK-yrityksillä on mahdollisuus analysoida omaa dataansa ja saada siitä kilpailuetua.

Jotta arjessa voidaan tehdä faktaan perustuvia päätöksiä ja ohjata laivaa oikeaan suuntaan, on tärkeää, että datan saa helposti ja reaaliaikaisesti käyttöön. Enää ei riitä, että puolitoista kuukautta myöhemmin katsotaan miten meillä meni. Raportoinnin kehittäminen ei kuitenkaan tarkoita lisää raportteja, vaan päinvastoin. Käytäntö on osoittanut, että analysoinnissa ja raportoinnissa less is more. Monet haluavat pysyä tilanteen tasalla katsomalla aamulla kännykästä tärkeimmät ja oleellisimmat mittarit liittyen esimerkiksi myynnin seurantaan, budjetin ja toteutuneen vertailuun, kassaan tai projektien etenemiseen.

Sen lisäksi, että reaaliaikainen raportointi auttaa siirtymään mutu-päätöksistä faktapohjaiseen päätöksentekoon, data on myös selkeä kilpailuetu. Järjestelmissäsi oleva tieto asiakkaistasi, palveluistasi, toimittajistasi tai jälleenmyyjistäsi on aivan uniikkia. Vain sinulla on tieto siitä mitä asiakkaasi ovat ostaneet, mistä, kuinka usein tai millä hintaa. Analysoimalla asiakasdataa, näet asiakkaidesi ostokäyttäytymisen ja pystyt palvelemaan heitä paremmin. Asiakas saa kohdennettua palvelua ja sitoutuu juuri sinun yritykseesi. Onnellinen asiakas on liiketoiminnan uusi moottori.

Monet sähköisen taloushallinnon ohjelmistot tarjoavat jo reaaliaikaisia raportteja. Taloushallinnon ohjelmiston raportoinnin tueksi sekä tiedon syvällisempään analysointiin on tarjolla erilaisia liiketoimintatiedon hallintaan tarkoitettuja ohjelmia kuten esimerkiksi Microsoftin heinäkuussa julkaisema Power BI. Power BI onkin tällä hetkellä alan kasvavimpia raportointityökaluja. Sen hinnoittelu on erittäin huokea ja se skaalautuu hyvin PK-yritysten tarpeisiin.

Sähköisen taloushallinnon ohjelmistosta esimerkiksi Procountorista data siirtyy automaattisesti Power BI:hin. Tämän lisäksi voit yhdistää talousdataan esimerkiksi kassajärjestelmässä olevaa myyntidataa, jolloin pystyt seuraamaan yrityksesi kokonaismyyntiä reaaliaikaisesti yhdestä paikasta ja kätevästi vaikka puhelimesta. Power BI:tä voit kokeilla täysin ilmaiseksi lataamalla sen osoitteesta powerbi.com.

Power BI - näkymä ohjelmasta

Kuva: Power BI -esimerkkinäkymä

Kannattaa tutustua helmikuun Tivi-lehden artikkeliin, jossa kerrotaan liiketoimintatiedon hyödyntämisestä ja pilvessä toimivista BI-työkaluista. Artikkeli toi hyvin esille ketterien BI-ratkaisujen etuja.

 

 

Sari Suominen on Powen Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Kirjoittaja Sari Suominen on perheyritys Powen Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja. Powen palvelee yli 20 vuoden kokemuksella yrityksiä ja julkista sektoria, kasvattaen ymmärrystä tiedon hallinnasta.