Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Henkilöstömenot arvonlisäverotuksessa

Arvonlisäverotuksen yleisen vähennysoikeuden perusteella yritys saa vähentää tavarasta tai palvelusta suoritettavan arvonlisäveron, kun osto on tehty verollista liiketoimintaa varten. Toisinaan kuitenkin joudutaan miettimään rajanvetoa, milloin osto on tehty verollista liiketoimintaa varten. Esimerkkejä tavanomaisista tilanteista, joissa on hyvä pohtia henkilöstömenojen vähennyskelpoisuutta:

  • Onko työvaatteiden arvonlisävero vähennyskelpoinen?
  • Saako henkilökuntalahjojen arvonlisäveron vähentää?
  • Entä henkilöstöpäivän tarjoiluihin sisältyvä arvonlisävero?
  • Työnantajan maksamat kuntosaliliput ovat työntekijälle verovapaa etu, miten kirjataan alv?

Työvaatteet

Työvaatteiden hankinta on välittömästi liiketoimintaan liittyvä kulu ja siten vähennyskelpoinen, kun vaatteet ovat nimenomaan työssä käytettäviä suojavaatteita. Edustusvaatteita verotuskäytäntö ei sen sijaan tunne.

Henkilökuntalahjat

Koska henkilökuntalahjat, kuten joululahjat ja merkkipäivämuistamiset tulevat työntekijän yksityiseen kulutukseen, niihin sovelletaan arvonlisäverolain 114 §:n vähennysrajoituksia. Arvonlisävero ei siten ole vähennyskelpoinen. Rajoitus ei kuitenkaan koske arvoltaan vähäisiä lahjoja, kuten logolla varustetut lippikset tai golf-pallot.

Yhteiset tilaisuudet

Henkilökuntatilaisuudet ovat yrityksen liiketoimintaan kuuluvia, ja sen vuoksi niihin liittyvistä kuluista on arvonlisäverotuksen vähennysoikeus. Sen sijaan vapaa-aikana tapahtuva harrastaminen esim. kuntosalivuorojen maksut, eivät ole arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoisia, vaikka ne olisivatkin elinkeinoverotuksessa vähennyskelpoisia.

Lounasruokailu

Työnantaja voi järjestää työtekijöille lounasruokailun eri tavoin: joko tekemällä sopimuksen palveluntarjoajan kanssa, erilaisten maksusovellusten kautta tai ylläpitämällä omaa ruokalaa. Työnantajan tuki saattaa aiheuttaa oman käytön verotuksen arvonlisäverotuksessa. Verotuskäytäntö tulisikin aina selvittää tapauskohtaisesti.

TietoAkseli - Kirsti Yli-Halla

Kirsti Yli-Halla

Tax Manager

010 3472 938

 

Kirjoittaja Kirsti Yli-Halla työskentelee TietoAkseli Groupissa veroasiantuntijana. Hänellä on yli 20 vuoden monipuolinen kokemus verotuksen asiantuntijatehtävistä niin yksityiseltä sektorilta kuin Verohallinnostakin.


Herättikö blogiteksti kysymyksiä? Ota yhteyttä – asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan!

Soita 010 3472 898 Lähetä sähköpostia