Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Isojen tehtaiden logistiikka tuo Finn-Jiitille saumaa keskellä maata

Janne Åström esittelee Finn-Jiitille vapautuvaa lisätilaa teollisuushallissa, jonka he jakavat John Crane Safematicin kanssa. Leppävedellä virinnyt yritys on kasvanut kannattavasti nykyisessä osoitteessaan 9-tien varressa Muuramessa vuodesta 2013.

Finn-Jiitin omistaja-yrittäjät Janne Åström ja Jyrki Hytönen ovat tehneet töitä yhdessä jo pitkään.

– Vuosituhannen alkupuolella teollisuus alkoi haluta entistä enemmän jatkojalosteita. Esimerkiksi jos ennen hankittiin letkuja kiepeittäin, nyt ne haluttiin juuri oikean mittaisina pätkinä, Janne Åström kertoo.

Kumppanukset sanoutuivat irti työpaikastaan 2009 juuri parahiksi finanssikriisin jälkeen. Ajankohta oli odotettua kovempi, sillä asiakkaiden investoinnit pysähtyivät kuin seinään. Yrittäjät viettivät loppuvuoden hiljaiseloa mietiskellen Laukaan Ampumaradantiellä sijainneessa vuokrahallissaan, jonka hyllyt odottivat tyhjillään parempia aikoja.

Hankintatoimen murroksesta uutta liiketoimintaa

– Hetki siinä mietittiin ennen kuin päätettiin ryhtyä kehittämään uutta liiketoimintaa. Lähdettiin luomaan suhteita ja selittämään oston ja varastoinnin uutta filosofiaa haluamillemme asiakkaille, Åström kertoo.

– Nimesimme muutaman ison talon, jotka nyt ovat kaikki meidän asiakaitamme. Näiden toimitusketjuista löytyi lisää taloja asiakkaiksi, ja me saman toimitusketjun osana puhuimme heidän kanssaan samaa kieltä, yrittäjä jatkaa.

Finn-Jiitin kasvuun ei kaivattu yhteiskunnan tukea tai neuvoja, mutta menestys ei silti tullut helposti. Perheelliset ja asuntovelkaiset yrittäjät uskoivat ideaansa ja tekivät alkuun töitä palkatta ja kelloon katsomatta. Ennen pitkää joukkoon tarvittiin lisää luotettuja tekijöitä, joista osa on lähisukulaisia, osa aiemmista töistä tuttuja tai liiketoimintakaupan satoa.

Finn-Jiitissä uskotaan jatkuviin työsuhteisiin, joiden varassa ihmiset voivat rakentaa omaa elämäänsä. Henkilöstön ikähaitari on 23–57 vuotta.

– Nuorilla vastavalmistuneilla on nykyään ällistyttävä tietotaito, Janne Åström kiittelee.

– Siihen flow’hun kun saa kytkettyä vanhempien konkareiden hiljaisen tiedon ja kovan työmotivaation, siitä syntyy loistavia parivaljakoita.

Mahdollisimman vähän byrokratiaa

Yrityksen kasvu sai uutta vauhtia nykyiseen osoitteeseen muuton jälkeen. Suurten tuotantolaitosten ulkoistetussa logistiikassa tehokkuus perustuu matalaan itseohjautuvaan organisaatioon, vastuullisiin osaaviin työntekijöihin sekä räätälöityihin tietojärjestelmiin.

Finn-Jiitillä on ollut vuodesta 2010 käytössään Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmä, jota on jatkuvasti räätälöity yrityksen tarpeisiin.

– Kun organisaatio on matala ja byrokratiaa mahdollisimman vähän, homma toimii, Åström sanoo.

Viime vuonna 11 henkeä ja lisäksi kesätyöntekijöitä työllistävä yritys teki 3,7 miljoonan euron liikevaihdon. Tulosta on jo vuosien ajan kertynyt yli kymmenen prosentin vuositahtia.

Asiakkaina on isoja brändejä, kuten esimerkiksi AGCO, MSK Group, Sandvik, John Crane Safematic ja Sampo-Rosenlew.

Yön aikana maailmalta tulleet tilaukset siirtyvät Finn-Jiitin järjestelmään ja työmääräimet etenevät tuotantoon, josta tiimit itsenäisesti hoitavat ne eteenpäin. Kokoonpanoa ja jatkojalostusta on osin myös alihankkijoilla. Tuotteet varastoidaan Muuramessa, mutta maahantuontivarasto on toistaiseksi pääkaupunkiseudulla.

Komponentteja hankitaan maailmalta pääosin Euroopasta, mutta myös Kiinasta ja Yhdysvalloista. Toimitukset pakataan asiakkaan määrittelemiin pakkauksiin ja varustetaan asiakkaan haluamilla merkinnöillä ja dokumenteilla.

– Asiakas on meidän brändi, ja asiakkaan tarpeista lähdetään liikkeelle, Åström selittää oman yrityksen matalaa profiilia ja monipuolista toimintaa.

– Haluamme olla ensimmäisessä aallossa asioita kehittämässä.

Finn-Jiit luottaa TietoAkselin Lemonsoft-osaamiseen

– Arvostamme pitkän kantaman asioita ja luottamusta. Mitä luvataan, se pidetään, Janne Åström tiivistää menestyvän yrityksen kulttuurin.

Samat arvot, luottamus, tehokkuus ja pitkäjänteisyys ovat tavoitteina myös yrityksen sopimuskannassa niin asiakkaiden kuin yhteistyökumppaneiden kanssa.

Vuonna 2016 Finn-Jiit siirsi taloushallintonsa TietoAkseliin, josta löysi tarvitsemaansa Lemonsoftin järjestelmien osaamista. Vaihto entisestä, rannikolla toimineesta tilitoimistosta maantieteellisesti läheisempään on sujunut ongelmitta.

– Nostan hattua tietoakselilaisille. TietoAkselin projektipäällikkö hoiti kivuttomasti siirtymävaiheen sekä asiakasvastaava ja reskontranhoitaja ottivat tehtävät hienosti haltuun. Vain laskujen hyväksynnän ja maksatuksen olemme pitäneet itsellämme, Janne Åström sanoo.

Hän uskoo hyödyntävänsä myös TietoAkselin taloushallinnon asiantuntijoiden osaamista veroteknisiin kysymyksiin.

 

Teksti on julkaistu alunperin vuonna 2017 TietoAkselin asiakaslehdessä.