Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 alkaen

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien, jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen. Arvonlisäverokannan muutos edellyttää toimenpiteitä useimmilta yrityksiltä ja organisaatioilta.

Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko palvelu suoritettu tai tavara toimitettu asiakkaalle ennen vai jälkeen 1.9. Uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa sovelletaan silloin, kun myyty palvelu on suoritettu, tai tavara on toimitettu asiakkaalle 1.9. jälkeen. Jos tavaran tai palvelun myynnistä on saatu ennakkomaksu ennen yleisen verokannan korotusta, ennakkomaksuun sovellettava verokanta on 24 prosenttia. Uutta arvonlisäverokantaa sovelletaan myös ennen 1.9. tehtyihin sopimuksiin tai tarjouksiin, jos palvelu suoritetaan tai asiakas saa tavaran vasta 1.9. jälkeen.

Korotettuun veroprosenttiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • urakka-​ ja projektitoimitukset ja muut pitkäkestoiset toimitukset
  • jatkuvaluonteiset palvelut
  • osamaksukauppa
  • oikaisuerät; alennukset, luottotappiot
  • oman käytön verotus
  • yhteisöhankinnat ja maahantuonnin arvonlisävero.

Arvonlisäveron nosto desimaalimuotoiseen 25,5 prosenttiin voi aiheuttaa haasteita joissakin tietojärjestelmissä. Tietojärjestelmien tuki desimaalimuotoiselle arvonlisäveroprosentilla kannattaa varmistaa omalta ohjelmistotoimittajalta. Veromuutos on tärkeää ottaa huomioon myös esimerkiksi tarjouksissa, hinnoittelussa, laskutuksessa, raporteissa ja myyntiesitteissä.

Hallituksen esityksessä uuden arvonlisäverokannan voimaantulopäiväksi on esitetty 1.9.2024. Vaikka voimaantulopäivä eduskunnan käsittelyssä vielä muuttuisi, arvonlisäveroprosentin korotus todennäköisesti toteutuu joka tapauksessa. Siksi mahdollisiin tietojärjestelmämuutoksiin on hyvä varautua hyvissä ajoin.

Me TietoAkselissa valmistaudumme parhaillaan arvonlisäverokannan muutoksiin ja tiedotamme asiakkaitamme, miten arvonlisäveroprosentin korotus Fennoassa, Fivaldissa, Framessa, Fuusorissa, Lemonsoftissa, Netvisorissa ja Procountorissa toteutetaan.

 

Lue aiheesta lisää: Arvonlisäveron yleinen verokanta nousee (Tilisanomat.fi)

 


Olemme mielellämme apunanne – ota yhteyttä!

Soita 010 3472 898 Lähetä sähköpostia