Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Verkkokauppias – tunnetko verotuskäytännöt?

Verkkokauppias – tunnetko verotuskäytännöt?

Verkkokaupan perustaminen on teknisesti helppoa ja kaupankäynti Suomessa asuville asiakkaille verotuksellisesti myös suhteellisen yksinkertaista.

Tilanne mutkistuu huomattavasti, jos kauppaa aletaan käydä ammattimaisesti ja Suomen rajojen ulkopuolelle. Vaikka elämme EU:ssa ja verotus on pitkälti yhdenmukaista kaikissa EU-valtioissa, kunkin maan verotusoikeus ja kansallinen lainsäädäntö tulee ottaa huomioon.

Tässä blogissa annan muutaman verotuksellisen täsmävinkin verkkokauppiaille ja sellaiseksi aikoville.

Nettikirpparilla rahoiksi, eikä mene veroja!  Totta vai tarua?

Sekä että, sillä kirpputorimyynnin verotus määräytyy sen mukaan,

  • oletko yrittäjä vai yksityishenkilö
  • minkälaista tavaraa myyt
  • paljonko tienaat

Yksityishenkilö voi myydä omassa ja perheen käytössä olleita vaatteita, laukkuja, astioita yms. verovapaasti 5000 euron voittoon asti vuodessa. Harvemmin kirpputoreilla päästään näin hyviin tuottoihin!  Jos sen sijaan harrastat huutokauppoja ja teet niistä design-löytöjä, jotka myyt eteenpäin hyvällä voitolla, verottaja haluaa ottaa osansa.

Kansainvälinen verkkokauppa – mitä kannattaa huomioida?

Yrityksillä myynti verkkokaupan kautta käsitellään verotuksessa samoin kuin myynti perinteisessä kivijalkaliikkeessä. Poikkeuksen muodostaa kaukomyynti, jolla tarkoitetaan tavaroiden myyntiä verkossa toisessa maassa asuvalle kuluttajalle.  Kaukomyyntiin on säädetty maakohtaiset eurorajat, joiden ylittyessä myyjän on rekisteröidyttävä ja tilitettävä vero myydyistä tuotteista siinä maassa, jossa ostaja asuu.  Verotusmenettely tapahtuu maan paikallisen lainsäädännön mukaan.

Myyjän on seurattava myynnin kertymistä, huolehdittava itse mahdollisesta rekisteröitymisestä toiseen maahan ja maksettava verot oikeaan valtioon. Tällöin myös myyntilaskuissa on otettava huomioon, että käytetään oikean maan  alv-prosenttia ja VAT-tunnistetta.

Vaikka arvonlisäverotus on pitkälti harmonisoitua EU:n alueella, saattaa esiintyä paikallista lainsäädäntöä. Oikea verokäsittely on sen vuoksi hyvä varmistaa paikalliselta asiantuntijalta esimerkiksi tilitoimistolta. Myös jotkut digitaalisen kaupan alustat tarjoavat myyjille tällaisia palveluja lisämaksusta.

Jos myynti ulkomaille jää vähäiseksi, eivätkä raja-arvot täyty, kaukomyynti verotetaan Suomessa Suomen alv-kannan mukaisesti.

Varasto muodostaa kiinteän toimipaikan

Jos yritykselläsi on tavaravarasto toisessa maassa, se yleensä aiheuttaa velvollisuuden rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi kyseisessä maassa.  Tällöin kaikki kyseiseen maahan suuntautuva myynti tulee laskuttaa maan alv-kannalla ja paikallisella VAT-tunnuksella. Tämä koskee myös myyntejä arvonlisäverovelvollisille yrityksille,  eli myyntejä ei tässä tapauksessa käsitellä kirjanpidossa yhteisömyyntinä.

 

TietoAkseli - Kirsti Yli-Halla

Kirsti Yli-Halla

Tax Manager

010 3472 938

 

Kirjoittaja Kirsti Yli-Halla työskentelee TietoAkseli Groupissa veroasiantuntijana. Kirstillä on yli 20 vuoden monipuolinen kokemus verotuksen asiantuntijatehtävistä niin yksityiseltä sektorilta kuin Verohallinnostakin.