Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Vaihtamalla paranee

Viime aikoina kaikkea tekemistä on hallinnut poikkeustila ja pandemialla on ollut vaikutusta lähes kaikkeen. Toimialoilla, joilla etätyön tekeminen on mahdollista, siitä on tullut vallitseva hallitseva työntekemisen muoto. Digitalisaatio on ottanut suuria harppauksia niin, että virtuaalikokoukset eri teknisin alustoin ovat osa normaalia työpäivää. Olemme alkaneet puhua tästä muutoksesta uutena normaalina, josta ei ole enää paluuta entiseen.

Vastaavat uudistukset ilman ulkoista pakkoa olisivat herättäneet voimakasta muutosvastarintaa ja niiden toteuttaminen olisi ollut hidasta ja tehotonta. Nyt muutokset ovat tapahtuneet nopeasti ja uusista tavoista toimia on alettu myös hyötyä. Kekseliäästi on myös löydetty uusia ratkaisuja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen, kun normaalia työpaikan kanssakäymistä ei ole ollut.

Mutta itse otsikkoon, vaihtamalla paranee. Näin tämä on ennenkin tehty ja vielä se toimii, on yleinen vastaus uusien vaihtoehtojen tarjoajalle. Vanhaan, jo koeteltuun tapaan luotetaan ja siitä halutaan pitää kiinni. Muutos pelottaa, sillä se tarkoittaa samalla, että pitää oppia jotain uutta ja jostain vanhasta pois.

Testataan. Entä jos kysyisin, haluaisitko vaihtaa toimivan autosi uudempaan, vanhahan on jo koeteltu ja toimivaksi todettu? Veikkaanpa, että päätyisit harkitsemaan asiaa. Ajattelisit tulevia matkoja. Et niitä, jotka jo on ajettu.

Vaihdetaan kysymystä; Haluaisitko yrityksessäsi taloushallintoon enemmän digitalisaatiota ja sujuvuutta, laskelmia jotka hyödyttävät paremmin päätöksentekoa, vastauksia kysymykseen omien nykymenetelmien ajan- ja tarkoituksenmukaisuudesta, jätänkö jotain mahdollisuuksia hyödyntämättä?

Kaipaamme ratkaisuja, mutta olemmeko todella valmiit ottamaan ne vastaan, koska ne edellyttävät muutoksia totuttuihin toimintatapoihin? Helposti ajattelemme, että pärjäämme vielä vanhoilla totutuilla tavoilla. Sivuutamme kysymyksen voidaksemme pysyä mukavuusalueella haastamatta itseämme uudistumaan. Tämä päivä muuttuu nopeasti eiliseksi ja se on osa menneisyyttä, emmehän halua jäädä sinne.

Aloitin kertomalla pandemian aiheuttamasta muutoksesta työn tekemisessä. Oma toimialamme on yksi niistä, joissa etätyö ja digitalisaatio ovat lisääntyneet merkittävästi. Toimintatapojen muutos on ollut myös välttämätöntä ja se on tapahtunut nopeasti. Muutoksesta osa on sitä uutta normaalia, tapa jolla työtä tulevaisuudessa tehdään.

Rohkaisen jokaista yrittäjää arvioimaan, toimiiko oma taloushallintosi ajan- ja tarkoituksenmukaisesti. Parhaan avun arviointiin ja oikeat vinkit saat avaamalla tästä keskustelun oman kirjanpitäjäsi kanssa.

Oikea aika ajatella tulevaisuutta on tänään, sillä tulevaisuus alkaa juuri nyt.

Kirjoittaja Mikko Akselin on TietoAkseli Groupin hallituksen puheenjohtaja.