Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Tarkistitko kiinteistöveropäätöksen?

Verohallinto on lähettänyt keväällä kaikille kiinteistön omistajille kiinteistöveropäätökset. Yksityishenkilöiden pitää tarkistaa ja täydentää kiinteistöverotuspäätökset 7. toukokuuta mennessä, yhteisöiden 30. huhtikuuta mennessä.

Miksi kiinteistövero on noussut?

Maapohjan verotusarvo on kuntakohtainen, mutta laki määrää veroprosenteille ylä- ja alarajan. Vuoden 2024 alusta maapohjan veroprosentin alaraja nousi 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin, mikä nosti useiden kiinteistöjen kiinteistöveroa.

Rakennusten kiinteistöveroon vaikuttaa rakennuskustannusindeksi, jonka perusteella määräytyy rakennuksen jälleenhankinta-arvo. Koska rakentaminen on kallistunut, tämän vuoden kiinteistöverotuksessa käytettävä indeksi on noussut viime vuodesta 2,1 %, ja myös tämä nousu näkyy kiinteistöveron korotuksena verotuspäätöksellä.

Ilmoita mahdolliset lisäykset ja korjaukset

Rakennusten verotusarvot määräytyvät kaavamaisesti rakennuksen jälleenhankinta-arvon mukaan. Tiedot on syytä tarkistaa ja korjata, jos rakennusta on laajennettu tai on rakennettu uudisrakennus, jonka tiedot puuttuvat verolomakkeelta. Myös rakennuksen purkaminen tulee muistaa ilmoittaa.
Perusparannukset ja muut huomattavat korjaustoimenpiteet ilmoitetaan omassa kohdassaan, ja ne nostavat kiinteistön verotusarvoa. Tällaisia muutoksia ovat muun muassa vesijohtojen, sähköasennusten, ikkunoiden tai vesikatteen uusiminen tai lämmitysjärjestelmän vaihtaminen. Tavanomaista kylpyhuone- tai keittiöremonttia ei tarvitse ilmoittaa, ellei kyseessä ole koko rakennuksen remontointi uudisrakennusta vastaavaksi.

Kiinteistötiedoissa kerrotaan rakennuksen pääasiallinen käyttötarkoitus. Kiinteistöveroprosentti määräytyy todellisen käytön mukaan. Käyttötarkoituksen muutokset tulee myös ilmoittaa kiinteistöverotukseen, jos esimerkiksi vapaa-ajan asunto muuttuu vakituiseksi asunnoksi.

Vuoden 2024 kiinteistöverosta vastaa henkilö, joka on omistanut kiinteistön 1.1.2024. Verohallinto saa Maanmittauslaitokselta tiedot kiinteistökaupoista ja lähettää uusille kiinteistönomistajille kiinteistöverotuspäätöksen. Erityisesti loppuvuonna tapahtuneista kaupoista tiedot saattavat vielä puuttua, jolloin omistajan on itse ilmoitettava kiinteistön tiedot Verohallinnolle.

Jos olet ostanut kiinteistön muutaman vuoden sisällä, kannattaa verrata kiinteistön verotusarvoa kauppahintaan. Kiinteistön verotusarvo ei saisi ylittää kiinteistön käypää arvoa. Riippumattomien osapuolten välisissä kaupoissa toteutunut kauppahinta kertoo kiinteistön käyvästä arvosta. Suosittelemme hakemaan oikaisua kiinteistöverotukseen tilanteissa, joissa verotusarvo ylittää kauppahinnan merkittävästi.

Aikaisempien vuosien korjaaminen

Mikäli omistaja ei ole aikaisemmin huomannut korjata kiinteistöverotuksen virhettä, korjauksia voidaan tehdä takautuvasti vuoteen 2021 asti. Aikaisempien vuosien korjaus on tehtävä oikaisuvaatimuksena. Oikaisuvaatimukset käsitellään verohallinnossa saapumisjärjestyksessä ja päätöstä on valitettavasti odotettava jopa yli vuosi.

Muista maksaa!

Jos kiinteistön tiedot ovat kunnossa ja ajan tasalla, päätökselle ei tarvitse tehdä mitään – paitsi maksaa vero. Kiinteistöverolle tulee automaattisesti kaksi maksuerää, kun veron määrä on 170 euroa tai enemmän. Koska verot erääntyvät vasta syksyllä, on hyvä huolehtia maksu erääntyviin maksuihin jo nyt, ettei se unohdu. Viime vuonna noin 550 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveronsa myöhässä ja joutui maksamaan myöhästyneestä verosta korkoa.

TietoAkseli - Kirsti Yli-Halla

Kirsti Yli-Halla

Tax Manager

010 3472 938

 

Kirjoittaja Kirsti Yli-Halla työskentelee TietoAkseli Groupissa veroasiantuntijana. Hänellä on liki 30 vuoden monipuolinen kokemus verotuksen asiantuntijatehtävistä niin yksityiseltä sektorilta kuin Verohallinnostakin.

 


 

Jos kiinteistöverotus herättää kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä TietoAkselin asiantuntijoihin – autamme mielellämme!

Soita 010 3472 898 Lähetä sähköpostia