TietoAkseli Group –
Perheyrittäjyyttä vuodesta 1991

 

TietoAkselin perustaminen – mistä kaikki alkoi?

”Perustimme TietoAkselin vuonna 1991. Alussa toimimme nimellä Tili- ja toimistopalvelu Akselin Ky. Yrityksen ensimmäinen toimitila sijaitsi Jyväskylässä Myllyjärvellä, erään kerrostalon entisissä kerhotiloissa. Samoissa tiloissa toimi tuolloin myös kahden hengen yritys, Protacon Engineering (nykyisin Pinja Group). Protaconin oli vuotta aikaisemmin perustanut Mikon veli Timo.” Sari Akselin kertoo.

”1990-luvun lama loi jonkin verran epävarmuutta yritystoimintaan, mutta lähipiirissämme tämä näkyi lähinnä siten, että paiskimme töitä yötä päivää, ”jalat maassa” -periaatteella, jotta yritystoiminta saatiin kannattavaksi, vakavaraiseksi ja maksukykyiseksi”, Mikko Akselin kertoo.

”Olimme jo 90 luvulla tietoteknisesti kehittyneitä ja ensimmäinen etätyöpiste olikin mahdutettu jo 36 neliöiseen yksiöömme, ja tietokoneena toimi Hyuandai 386:nen. Mikko ja Sari kertovat”

”90 -luvulla panostimme merkittävästi yhtiön laajentamiseen vaadittavien pohjien rakentamiseen, Mikko suoritti vuonna 1996 yhtiömme ensimmäisen KLT-tutkinnon ja toimistomme hyväksyttiin Taloushallintoliiton auktorisoiduksi jäseneksi vuonna 1997. Lisäksi myön Det Norske Veritas Oy Ab myönsi meille ISO 9002 -standardin mukaisen laatujärjestelmäsertifikaatin vuonna 1999. Sari kertoo.”

TietoAkseli 2000 -luvulla

Vuonna 2000 muutimme yhtiön osakeyhtiöksi ja laajensimme omistuspohjaamme, jossa ensimmäinen työntekijämme Aki Vesin kutsuttiin osakkaaksi. Jatkoimme laatutyöhön panostamista ja saimmekin uudelleen sertifioitua laadunhallintajärjestelmämme ISO 9001:2008 standardin mukaiseksi.

2000 -luvulla myös avasimme kaksi uutta toimipistettä, vahvistimme toimintaamme kolmella yritysostolla sekä perustimme ohjelmistoliiketoimintaa harjoittaneen tytäryhtiön ValueFrame Oy:n, yritykauppojen ja uuden tytäryhtiön myötä myös omistuspohjamme laajeni kolmella henkilöllä.

TietoAkseli 2010 -luvulla

2010 -luvulla avasimme yhden uuden toimipisteen Mikkeliin sekä laajensimme toimintaamme yritysostoilla valtakunnallisesti Tampereelle, Pieksämäelle ja Ikaalisiin. Lisäksi kahdella eri yritysostolla laajensimme palvelualueitamme erityisasiantuntijapalveluiden tarjoamassa.

Kehitimme toimintaamme sähköisten palveluiden tarjoajana ja saavutimme Procountorin sähköisen taloushallinnon partneriohjelman ylimmän tason, etenmällä auktorisoiduksi platina-partneriksi. Aloitimme myös toiminnan Netvisor taloushallinto ohjelmistolla, jossa olemme edenneet Premium partneriksi. Lisäksi aloitimme Lemonsoftin ja Mepcon yhteistyökumppaninja

Liityimme myös jäseneksi UHY Internationaliin, yhteen maailman johtavista liikkeenjohdon ja taloushallinnon yritysketjuista, jonka avulla pystymme palvelemaan entistäkin paremmin meidän nykyisiä asiakkaitamme, jotka suunnittelevat kansainvälistä liiketoimintaa.

Vuonna 2016 toteutimme yhtiömme historian merkittävimmän yrityskaupan, kun myimme yhdessä toimivan johdon ja yhteistyökumppanimme kanssa tytäryhtiömme ValueFrame Oy:n Vismalle.

TietoAkseli nyt – valta ja vastuu vaihtuneet aidosti

TietoAkselissa on aloitettu ajoissa sukupolvenvaihdoksen – prosessi. Vuonna 2017 toteutettiin osittainen sukupolvenvaihdos, jossa Yrityksen perustaneiden Mikko ja Sari Akselinin aikuiset lapset, Samuel ja Elisa, tulivat järjestelyssä osakkaiksi ja yhtiön hallitukseen. Nuoret ovat jo aiemmin olleet aktiivisesti yrityksen arjessa mukana, mutta nyt myös liiketoiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa.

2018 syksyllä aloitimme yhtiössä uuden omistaja- ja kasvustrategian suunnittelutyön, jonka pohjalta jatkoimme 2019 kesäkuussa hyvissä ajoin aloitettua prosessia ja siirsimme vastuuta Samuelille toimitusjohtajan tehtävistä. Samuel oli ja on edelleen mielestämme paras henkilö johtamaan perheyrityksemme seuraavia askelia. Samalla myös yrittäjävetoisuus sekä kasvollisuus säilyvät yhtiömme valttikortteina myös tulevaisuudessa. – Mikko Akselin

Operatiivisista vastuistaan luopuneet vanhempani (Mikko ja Sari) ovat edelleen aktiivisesti mukana, mutta hallituksen roolissa. Heidän osaamisensa on edellen oman tekemiseni tukena, mutta olen saanut vapauden toimia aidosti toimitusjohtajan roolissa. Minulle on iso kunnia vastata meidän perheyhtiön kehittämisestä ja eteenpäin viemisestä yhdessä ammattitaitoisen henkilöstön kanssa. – Samuel Akselin

Ammattimaisesti johdetussa, kasvavassa perheyrityksessä vastuutehtävät eivät lankea luonnostaan. Akselinien perheessä kaikki ovat päätyneet ratkaisuihin omia polkujaan, mutta nykyinen käsikirjoitus on ryhmätyötä. Keskenään avoimesti keskusteleva perhe muodostaa toimivan joukkueen.

Koko joukko on vakuuttunut siitä, että sukupolvenvaihdos on hyvä ajoittaa sellaiseen elämänvaiheeseen, jossa kaikki vielä haluavat ja jaksavat panostaa liiketoiminnan kehittämiseen sekä jatkuvuuden hallintaan.

”Kun yrityksen perustaa ja kasvattaa, kasvaa itse sen mukana. Se on kuin oma lapsi. Henkilöstökin on muutoksissa mukana, ja jatkuvuudella on enemmän kuin iso merkitys. Sillä kaikella kokemuksella on merkitystä, että voi antaa jotakin näille lapsille. Tosin enemmän heihin alkaa jo suhtautua kavereina”, Mikko kuvailee.

Sari kokee omaksi roolikseen tukea uutta polvea ja vahvistaa sen edellytyksiä toiminnan kehittämiseen. Muutkin yhtiön osakkaat ovat ottaneet nuoret hyvin vastaan.

”Tärkeintä on antaa oikeaa vastuuta näennäisen sukupolvenvaihdoksen sijaan. Olen huomannut, etten aina osaakaan katsoa asioita toiselta näkökantilta. Kun lapset kysyvät, oletko ajatellut asiaa tästä näkökulmasta, voin todeta, että tuohan on hyvä idea”, hän kuvailee.

Suomalainen perhetyritys - TietoAkseli Oy