Talouden ja johtamisen akselilla

Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Ollimatti Karttunen: Tilintarkastus on palveluammatti, jossa voi aina kehittyä 

Ollimatti Karttunen työskentelee KHT-tilintarkastajana TietoAkselin tilintarkastustiimissä Oulun toimipisteellä. Ollimatin ura tilintarkastuksen parissa alkoi alun perin traineejaksostaSen jälkeen hän ehti työskennellä parisen vuotta tilintarkastuksen asiantuntijana, kunnes sai vuoden 2021 alussa auktorisoidun tilintarkastajan pätevyyden, jota juhlistettiin shampanjalla.   

Työskentelyä joustavasti jo opiskelujen ohessa 

Ollimatti opiskeli kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Opiskeluaikanaan hän vietti vaihto-oppilasvuoden Amerikassa ja mietti sen jälkeen, miten pääsisi parhaiten kiinni työelämään. Huomion kiinnitti lopulta nykyisen TietoAkseli Auditin (silloisen DHS Oy Audit Partnersin Jyväskylän toimipaikan) traineehaun kautta tarjoutunut paikka, johon hän päätti tarttua.   

– Olin kiinnostunut yleisesti tilintarkastuksesta ja traineena hyvä fiilis vahvistui, että tämä voisi olla minun juttuni. Palkallisen harjoittelujakson jälkeen työllistyin suoraan ja valmistuin maisteriksi työn ohella vuonna 2019, Ollimatti kertoo.  

Myöhemmin Ollimatti suoritti onnistuneesti sekä tilintarkastajan perustutkinnon (HT), että yleisen edun kannalta merkittävien yhteisöjen tilintarkastajan erikoistutkinnon (KHT). 

Tutkintojen suorittaminen vaati kouluttautumista niin työssä kuin omallakin ajallaTietoAkseli mahdollisti osallistumisen tutkintoon valmentaviin koulutuksiin ja tarjosi myös palkallista lukulomaa, joka helpotti tutkintoihin valmistautumista huomattavasti. Tenttiin osallistuin heti, kun työkokemusta alalta oli kertynyt vaadittavat kolme vuotta ja läpihän se heti onneksi meni, hän toteaa.  

Tilintarkastajan monipuolinen työnkuva voi yllättää  

Ollimatin työhön kuuluu vuositilintarkastuksia ja muita toimeksiantoja kuten asiakasyritysten fuusioita, jakautumisia, omistusjärjestely, sukupolvenvaihdoksia ja arvonmäärityksiä. TietoAkselissa tilintarkastustiimi työskentelee osana laajempaa konsernia ja se vaikuttaa positiivisesti myös hänen työnkuvaansa. 

Tilintarkastustöiden lisäksi teen myös neuvontaa ja talousjohtamiseen liittyviä töitä konsernin muiden liiketoiminta-alueiden asiakkaille. Olen myös avustanut jonkin verran Corporate finance –tiimiä yrityskauppaprosesseihin liittyvissä tehtävissäLisäksi annan sisäistä neuvontaa tarvittaessa muulle henkilöstölle esimerkiksi taloushallinnon erityiskysymyksissä, Ollimatti listaa.  

Monipuolinen työnkuva on Ollimatin mukaan rikkaus, joka pitää hyvin mielenkiintoa yllä. 

Ammattitaidon kehittymisen kannalta on ollut todella hyödyllistä, että työnkuva on niin monipuolinenPk-yritysten parissa työskentely on mielenkiintoista ja pidän siitä, että saan olla kokonaisvaltaisesti asiakkaidemme apuna. Asiakaskuntamme kautta olen päässyt oppimaan laajasti eri liiketoiminta-alueista ja yhtiöiden toimintaympäristöistä. Luulen, että monilla on tilintarkastusalasta ja tilintarkastajista vähän kuiva kuva. Työ voi kuitenkin olla hyvinkin moninaista ja haastavaa, jossa voi aina kehittyä lisää, hän kertoo.  

TietoAkseli on hyvä työpaikka uteliaille ja kehittymishaluisille tekijöille  

Ollimatti arvostaa työssään erityisesti mahdollisuutta uuden oppimiseen ja jatkuvaan kehittymiseenTietoAkselin matala organisaatiorakenne tarjoaa mahdollisuuden ottaa vastuuta, jos sitä haluaa kantaa.   

– TietoAkselin vahvuutena on erityisesti laaja-alainen osaaminen ja kokemusVaikka emme tee taloushallintoa ja tilintarkastusta samoille asiakkaille, auttaa keskustelut konsernimme omien kirjanpitäjien kanssa ymmärtämään paremmin heidän tarpeitaan ja ajatusmaailmaansa yleisesti. On aina syytä muistaa, että me tilintarkastajat emme voi tehdä työtämme, ellei käytössämme ole taloushallinnon ammattilaisten tuottamaa oikeaa ja oikea-aikaista tietoa. Molemminpuolisesta arvostuksesta ja luottamuksesta on hyötyä, Ollimatti toteaa.  

 Tilintarkastusalaa pidetään perinteisesti konservatiivisena, mutta TietoAkselissa työ joustaa hyvin muun elämän kanssa ja työn tekemisen tavat ovat modernit. 

Viimeisin vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen koronaviruksen vuoksi. Olen pitänyt kovasti työnantajan tarjoamista etätyömahdollisuuksista. Poikkeusajan työskentely on onnistunut todella hyvin kahden koiran kanssa kotitoimistolla, Ollimatti kertoo.  

 

 Tutustu tilintarkastuspalveluihimme tästä.

MIkäli työ tilintarkastustiimissämme kiinnostaa, tutustu mahdollisuuksiin tarkemmin rekrysivustollamme