Talouden ja johtamisen akselilla
Näkemyksiä ja kokemuksia taloudesta, verotuksesta sekä johtamisesta

Palaa blogiin

Ella Kuitunen: Taloushallintoa vastuullisesti, mutta ei tiukkapipoisesti

Ella Kuitunen tuli TietoAkselin Jyväskylän toimistolle taloushallinnon asiantuntijaksi vuonna 2017 kuultuaan hyvää yhtiöstä ja vahvistaakseen taloushallinnon osaamistaan.

Ellan polku taloushallinnon tekijäksi

Ella lähti lukion jälkeen opiskelemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun taloushallinnon kärjellä. Taloushallinnon, johtamisen ja markkinoinnin vaihtoehdoista hän valitsi taloushallinnon, koska numerot olivat aina kiinnostaneet ja matematiikka oli selkeä vahvuus koulussa. Ala tuntui myös tarjoavan monipuolisia työmahdollisuuksia.

Ennen taloushallinnon asiantuntijan töitä hän ehti tehdä harjoittelunsa ja myös työskennellä jonkin aikaa Ernst & Youngilla (EY) tilintarkastuspalveluiden parissa.

– Kokemus tilintarkastuspuolelta toi minulle paljon uutta näkökulmaa. Samalla vahvistui tunne siitä, että haluaisin kokeilla työtä pöydän toisella puolella eli taloushallinnossa, Ella kertoo.

Työssä kasvaa asiakkaiden mukana

Päivittäinen työ TietoAkselilla koostuu pitkälti kuukausikirjanpitojen tekemisestä, jossa verottajan ja asiakkaiden toiminnan muutokset haastavat omaa tekemistä jatkuvasti. Asiakkaina Ellalla on pääsääntöisesti osakeyhtiöitä ja muutamia yhdistyksiä. Vastuu on kasvanut sitä mukaa, kun työkokemusta on kertynyt. Hän on vähitellen pystynyt ottamaan vaativampia ja isompia asiakkuuksia haltuun. Se pitää motivaatiota yllä.

– On tärkeää, että asiantuntija kykenee asiakaspalveluun sekä aktiiviseen yhteistyöhön asiakkaan kanssa. Useinkaan asioita ei saa tehtyä yksin, vaan niihin tarvitaan myös asiakkaan panosta, hän toteaa.

Ohjelmisto-osaamisen ylläpito on tärkeää

TietoAkselilla ollessaan Ella on kouluttautunut sertifioiduksi Procountor-osaajaksi ja hallitsee siten Procountorin sähköisen taloushallinnon ohjelmiston erittäin hyvin. Lisäksi hän hoitaa asiakkaiden taloushallinnon prosesseja myös Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmällä.

– Useamman ohjelmiston hallitseminen tuo työhön mukavaa vaihtelua. Asiakkuudet eri ohjelmistoissa ovat hieman erilaisia tarpeiltaan. Pitää olla koko ajan hereillä ja olla valmis oppimaan uutta, Ella toteaa.

Työyhteisön tuki auttaa jaksamaan

Ellan mielestä on tärkeää, että työpaikalla vallitsee hyvä ja luottavainen ilmapiiri.

– Olen viihtynyt talossa hyvin ja työkaverit ovat mahtavia. Pidän myös siitä, että asioita hoidetaan matalalla hierarkialla. Jos on jokin ongelma, voin kertoa siitä suoraan toimitusjohtajalle tai esimiehelle avoimesti, Ella kertoo.

Omaa työtä helpottaa huomattavasti, kun työyhteisö pystyy tarjoamaan tukea myös vaativissa erityiskysymyksissä, eikä niiden kanssa tarvitse jäädä yksin.

– TietoAkselilla iso plussa on ollut erityisosaaminen talon sisällä. Työkavereissa on kokeneita kirjanpitäjiä, joilta kysyä apua. Lisäksi tukena ovat konsernin tilintarkastajat sekä verotuksen asiantuntijat. Yksin ei siis tarvitse hankalia asioita pohtia ja typeriäkin kysymyksiä saa kysyä, hän toteaa.

Vastuullista työtä, mutta ei tiukkapipoisesti

Ella ottaa mielellään työkavereikseen rennolla ja avoimella mielellä varustettuja taloushallinnon tekijöitä.

– Teemme vastuullista ja tarkkuutta vaativaa työtä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä ettemme voisi välillä hassutella kahvihuoneessa. Moni luulee kirjanpitäjiä introverteiksi tiukkapipoiksi, mutta näin ei useinkaan ole, Ella miettii.

Taloushallinnon asiantuntijatyö on paikoin hektistä, erityisesti keväällä tilinpäätösaikaan. On hyvä kehittää paineensietokykyä ja johtaa aktiivisesti omaa työtään.

– Tasapainotan itse työtä sopivalla suhteella liikuntaa ja löhöilyä vapaa-aikana. Mikään harrastuksissa juoksija en ole, Ella naurahtaa.